خواص بی نظیر گلاب
تاریخچه گلاب
ایرانیان از نخستین کسانی هستند که از گذشتههای دور به ویژگیهای خوراکی و درمانی گل سرخ (محمدی) پی بردهاند. طبق اسناد بینالمللی، مبداء تولید گلاب، ایران و مبداء تولید اسانس گل سرخ (محمدی) و عصاره گلبرگهای تازه، یونان ذکر شدهاست. براساس مدارک جدید، ایرانیان اولین قومی بودند که از گل سرخ، اسانس و گلاب را به روش تقطیر به دست آوردند و سپس این فن را به سایر نقاط دنیا انتقال دادند. ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی، تحقیقات وسیعی در مورد استخراج اسانسها به روش تقطیر داشته است. اسانس آن دارای اثرات ضد ویروسی و باکتری، ضد اسپاسم، آنتی سپتیک و آرام بخش میباشد. گلاب حاصل جهت شستشوی اماکن متبرکه، شیرینی سازی، مرباجات و از اسانس آن در صنایع داروسازی و غذایی استفاده میشود.
«اسانس گل سرخ یا رز یا محمدی، چون گرانترین اسانس دنیا است هرگرم آن معادل یک گرم طلا در بازار جهانی است.»
گلاب را می توان معجزه طبیعت نامید خواص و فواید بسیاری در این عصاره قرار دارد که در درمان بسیاری از درد ها و بیماری ها می تواند موثر باشد. این گل بهاری از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد رویش دارد و از خواص درمانی فراوانی برخوردار است.
گلاب بعد از سکنجبین بیشترین مصرف را در بین مردم در قدیم داشته و امروزه نیز مصرف فراوانی دارد. گلاب یکی از نوشیدنی های پرمصرف در طب سنتی است. گلاب طبع میانه تا حدودی رو به خنکی دارد. بنابراین برای اکثر افراد مصرف آن توصیه می شود و عارضه خاصی ندارد.
خاصیت آرامبخشی، درمان آفت دهان، ضد استرس، رفع سردرد، درمان بیخوابی و تقویتکننده لثه از جمله خواص معجزهگر گلاب است که تاکنون ناشناخته باقیمانده است.
مصرف گلاب به هنگام شب برای رفع بیخوابی موثر است. از طرفی برای کاهش خستگی میتوان آن را مصرف کرد. گلاب به عنوان یک پاککننده مناسب برای پوست قابل استفاده است و به شادابی پوست کمک میکند.
گلاب برای معده و مخصوصاً دهانه معده مفید است، بنابراین میتواند در رفع نفخ یا ریفلاکس موثر باشد.
یکی از دلایلی که در مراسم عزاداری و سوگواری اموات از گلاب استفاده میکنند این است که مزاج افراد مصیبتدیده که معمولاً دچار استرس، بیخوابی و پرفعالیتی و لذا حرارت بالا شدهاند را رو به خنکی و تعدیل برده؛ بوی آن برای قلب و مغز مفید، آرامبخش و تسکیندهنده است؛ طعم آن مورد پسند ذائقه و گوارا بوده، اشتها را که معمولاً در هنگام بروز استرس و غم مختل میشود تحریک نموده؛ باعث تسکین حلق و حنجره و صدا نیز میشود.
از آنجایی که طبع گلاب رو به خنکی است برای سوزش مجاری ادراری هم مفید است. در خیلی از موارد، سوزش ادرار به دلیل عفونت نبوده بلکه به دلیل گرمی مزاج یا افزایش ماده صفرا در خون و ادرار میباشد که گلاب در این موارد کمککننده خوبی است. کسانی که در معرض حرارت بالای مزاج میباشند (استرس، عصبانیت زیاد، بیخوابی، گرمی مزاج پایه، مصرف گرمیجات، فصول یا مناطق گرمسیر)، از مصرف گلاب یا شستشوی بدن با گلاب نفع زیادتری میبرند.
برای شخص تبدار توصیه میشود گلاب خنک (یخچالی یا با یخ) بنوشند و یا اینکه در ظرفی به همراه آب ریخته، پارچهای را با آن آغشته کنند و دست و پاها و صورت را با آن شستشو دهند (پاشویه، بدن شویه)؛ مخصوصاً توصیه میشود ناحیه کبد (بالا و راست شکم) که نیاز بیشتری به خنک شدن دارد (چون کبد عضو گرمی است) را با پارچه آغشته به گلاب خنک نمایند.لاب برای تقویت قوای عمومی بدن موثر است و باعث تجدید انرژی در بدن میشود. بوییدن و خوردن آن برای افرادی که در ایام امتحانات هستند، توصیه میشود.
گلاب اصل، شفاف، روشن، بدون رسوب است و بوی آن بوی مطبوع گل محمدی و فاقد بوی ترشیدگی است. طعم گلاب نیز سنگین و کمی مایل به تلخی است که از جمله مهمترین نشانههای اصل بودن گلاب به شمار میرود.